Iedereen kan zich hondentrimmer noemen en in zijn schuur een eigen trimsalon beginnen. Het beroep hondentrimmer is geen beschermd beroep.
Let u daarom altijd even op voordat u uw hond naar een trimsalon brengt of het een trimsalon met gediplomeerde werknemers is, zodat de vacht van uw hond op de juiste wijze wordt behandeld.
Marcus, de kruising Keeshond op de foto is helaas naar een trimsalon geweest, waar niemand in het bezit was van een hondentrimdiploma. Een Keeshond heeft een vacht met veel onderwol, en is een vacht die ontwold moet worden. Ga je zo’n soort vacht knippen of scheren, dan beschadig je het haar en als het haar teruggroeit heeft het een compleet andere structuur, waarmee het zijn functie verliest, hij er minder mooi uitziet en door de andere structuur gaat het haar nog veel sneller klitten.
Marcus is geschoren vanwege klitten. Mijn ervaring met zulk soort vachten is dat je een heel eind komt met een goede wasbeurt met hondenconditioner, een krachtige föhn- en blaassessie, en een antiklitspray om alles uit te kammen. Door het föhnen en waterblazen gaat de wol al losser zitten en kan het makkelijker uitgekamd worden.
Dat is wat ik vandaag ook gedaan heb met Marcus, in zijn nek en broek zaten nog wat klitten, die de vorige trimmer vergeten was.
Op zijn borst kan je zien dat hij nog behoorlijk kaal is.
Maar, ik heb speciaal voor deze foto gekozen omdat deze leuke jongen tijdelijk in het Dierenasiel Utrecht woont en hard op zoek is naar een nieuw huis!
Dus wilt u behalve zijn vachtverzorging nog meer weten over Marcus kijk dan even op de website: Dierenasiel Utrecht
(Bijna) alle gediplomeerde trimsalons vindt u op de website van de ABHB: abhb.nl
Algemene Belangenvereniging voor het Hondentoiletteer Bedrijf.