Interview

Artikel in het ABHB Trimmagazine, van mei 2014:

Liefde voor asielhonden zorgt voor opvallende beslissing

Over hoe dierenasiel en trimsalon prima kunnen samengaan

“Honden die in het asiel terecht komen hebben het in sommige gevallen al beter dan bij hun vorige eigenaar”, weet Emma Uffing (27). Tijdens haar opleiding dierverzorging en management liep ze stage bij het Dierenasiel Utrecht waar ze nu nog steeds een aantal uren per week werkt. Bij het zorgen voor de honden daar werd al snel duidelijk dat ze aanleg had voor het heropvoeden van honden met gedragsproblemen. Een ervaring die bijbleef, ook toen ze met haar trimopleiding en later haar trimsalon begon. “Het geeft zóveel voldoening als je ziet hoe honden dan opknappen!” Een bijzonder verhaal over een trimmer die haar hart verloor aan de liefde en trouw van asielhonden.

Emma Uffing is gediplomeerd MBO Manager dierverzorger en hondentrimmer. Met haar opleiding dierverzorging en management begon ze in 2006 op het Groenhorst College in Barneveld. De opleiding omvatte een aantal stages, waaronder in het Dierenasiel Utrecht. In 2009 behaalde zij haar diploma dierverzorging en ging ze direct door met de opleiding hondentrimmer, eveneens in Barneveld, “ik heb mijn trimdiploma in 2011 gehaald en heb stage gelopen bij Trimsalon Kynotrim in Nijmegen. In 2012 ben ik voor mijzelf begonnen met mijn Hondentrimsalon Leidsche Rijn. De zaken lopen goed, ik heb het erg druk.“

Asielhonden

Waar komt de liefde voor honden bij Emma vandaan? “Zolang ik me kan herinneren hebben wij thuis honden gehad. Altijd uit het asiel of via herplaatsing. Daar zaten natuurlijk allerlei verschillende rassen bij met allemaal verschillende karakters. Gemakkelijke honden en honden met een verhaal en bijbehorende gedragsproblemen. Daar is mijn belangstelling om iets te gaan doen in dierverzorging en dan speciaal in de verzorging van honden, vandaan gekomen.” Heeft Emma zelf ook honden? “O ja, drie zelfs. Een Rottweiler genaamd Murphy, een kruising Boxer met als naam Odin en een middelgrote kruising Border Collie, Oscar. Alle drie uit het asiel, maar dat had je natuurlijk al geraden!”

Werken bij het asiel

“Na mijn stage bij Dierenasiel Utrecht ben ik daar gebleven. Ik werk er op parttime basis, naast mijn trimsalon. In het asiel werk ik veel met honden. Het zal je niet verbazen dat daar veel lastige honden met gedragsproblemen bij zitten. Daar moet je eerst achter komen, achtergrondinformatie heb je immers niet. Honden worden gewoon afgeleverd en dat is dat. Door veel met ze te trainen probeer ik, samen met de hondendeskundige van het asiel, uit te vinden wat er met zo’n hond aan de hand is, waar het probleem zit. Dat proberen we dan te herstellen en er weer een fijne hond van te maken die zodanig is opgeknapt dat hij weer voor herplaatsing in aanmerking komt en dat de match met de nieuwe baasjes straks naar wederzijdse verwachting verloopt. Dat gaat vaak goed, bovendien is het prachtig werk. Het geeft enorm veel voldoening als je ziet hoe zo’n hond opknapt en je weer vertrouwt. Daar gaat het namelijk om, om het terugwinnen van vertrouwen. Gemakkelijk is dat overigens niet, vandaar dat ik regelmatig cursussen volg om mijn kennis te vergroten en om de ‘hondentaal’ steeds beter te begrijpen. Wat mij natuurlijk ook bij het trimmen van pas komt.”

Trimhonden

Waarmee we terug zijn bij het honden trimmen en de eigen trimsalon. Ook daar natuurlijk allerlei verschillende honden met verschillende karakters op de trimtafel. Komt haar ervaring in het asiel daarbij van pas? “Ja, absoluut. Elke trimsalon zal te maken hebben met moeilijke en gemakkelijke honden. Mogelijk dat mijn ervaring met honden met gedragsproblemen wordt rondgepraat. Ik krijg er namelijk nogal wat op de trimtafel, maar elk hond heeft zo zijn eigen eigenschappen en gedrag. Daar moet je op inspelen, er de tijd voor nemen om een hond te begrijpen. Dat zijn de momenten waarop mijn ervaring in het Dierenasiel Utrecht mij de nodige voordelen geeft.” Op onze vraag of Emma zich in bepaalde rassen heeft gespecialiseerd blijkt dat niet het geval. “Nee, dat niet. Maar bij het trimmen, en trouwens ook in het asiel, doe ik alles in het belang van de hond. Scheren van een Labrador doe ik bijvoorbeeld alleen als dat om medische redenen noodzakelijk is. Maar verder vind ik dat bij trimmen en vachtonderhoud het behoud van de raskenmerken voorop moet staan.”

Toekomstplannen

Gevraagd naar haar toekomstplannen met de trimsalon, komt Emma Uffing met een bijzondere mededeling. “Ik ben van plan om de trimsalon straks te verhuizen naar Dierenasiel Utrecht. Een trimsalon en een dierenasiel vormen een mooie combinatie, ze gaan prima samen. Daar komt bij dat ik het werk in het asiel maar moeilijk kan missen. Als het in de trimsalon steeds drukker wordt, komt het werk in het asiel in de verdrukking en dat wil ik niet. Vandaar deze beslissing. Er komt trouwens een soort tussenfase, waarin ik zowel hier in de trimsalon, als in een in het asiel in te richten trimsalon ga werken en de trimafspraken dan over die twee adressen verdeel. Zo kan ik in het asiel blijven werken, kan ik blijven trimmen en kunnen de klanten kiezen welk adres hen het beste schikt. Deze aanpak heeft er trouwens voornamelijk mee te maken dat ik in mijn pand aan de Louis Armstronglaan, nog een huurcontract van drie jaar heb lopen. Is die periode voorbij, dan gaat al het trimwerk helemaal over naar het Dierenasiel Utrecht aan de Koningsweg 141, 3585 LA Utrecht.”

ABHB

Emma Uffing is ABHB-lid. Waarom heeft zij voor het lidmaatschap gekozen? “Direct van het begin af aan wilde ik al lid van de ABHB worden. Naast dat ik het lidmaatschap en het daardoor kunnen tonen van het ABHB-logo een belangrijk teken vind naar klanten dat ik gediplomeerd trimmer ben, stelt mij dat ook in staat om vakdagen te bezoeken en aan cursussen mee te doen. Het lid worden van de ABHB is daarom voor mij nooit een vraag geweest, maar een vanzelfsprekendheid.”